H συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών ARC – Art Revisited Collective σε συνεργασία με τον Εικαστικό Επιμελητή Πάρη Καπράλο παρουσιάζουν στην Θεσσαλονίκη την έκθεση 24 εικαστικών καλλιτεχνών με τίτλο “Τι θα πει ο κόσμος;”, ως πρώτη δημόσια εκδήλωση του ομώνυμου project τους, και σας προσκαλούν να επισκεφτείτε την έκθεση η οποία θα διαρκέσει 30 Ιουνίου – 4 Ιουλίου 2020 στην Myro Gallery (Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, κέντρο Θεσσαλονίκης). Την ημέρα ανοίγματος της έκθεσης προς το κοινό, Τρίτη 30 Ιουνίου 2020, και ώρες 19:00 – 22:00 θα παρευρίσκονται ο Επιμελητής και οι πλειοψηφία των συμμετεχόντων καλλιτεχνών για την εγκαινιάσουν και να υποδεχτούν το κοινό.
Τόσο την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης όσο και τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες που η έκθεση θα είναι ανοικτή, θα τηρούνται οι συστάσεις της Πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19.
“Ο επισκέπτης της έκθεσης “Τι θα πει ο κόσμος;” θα δει πρωτότυπα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεις, κατασκευές, απο καλλιτέχνες που μπορεί να γνωρίζει, ή που αξίζει να γνωρίσει. Οι συμμετέχοντες εικαστικοί δεν κάνουν απλά “το κέφι τους”, ούτε εκθέτουν το χόμπι τους! Πρωτίστως μέσα από έρευνα, σκληρή δουλειά, ευαισθητοποίηση τους σχετικά με κοινωνικά θέματα, σε συνάρτηση με την κλίση και το ταλέντο τους, αρθρώνουν δημόσιο λόγο με τα έργα τους και ζητούν να προκαλέσουν σκέψεις, ευαισθητοποίηση και δράση πάνω σε μια σειρά ζητήματα. Επιθυμούν να εγκαινιάσουν έναν δημόσιο διάλογο με καθέναν που θα επηρεαστεί από αυτά. Αντίθετα με αυτό που λέγεται συχνά, δηλαδή ότι η Τέχνη απαντά στα προβλήματα της κοινωνίας, η τέχνη μοιράζεται την αρετή της Φιλοσοφίας να κάνει με καταφανή τρόπο καίριες ερωτήσεις. Στην έκθεση λοιπόν θα δείτε έργα που ρωτούν με καίριο τρόπο για πολλά θέματα που οι περισσότεροι ψιθυρίζουν, ενώ θα έπρεπε να μιλάνε δυνατά”, επισημαίνει μεταξύ άλλων στο κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος.
Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Αλέξανδρος Καντόρος, Βάσια Πέρρου, Γιάννης Μελέτιος, Ελένη Τσοτσορού, Σπύρος Ρωμάνος, Αγγελική Μάζαρη, Έλενα Καλαποθάκου, Άννα Γαζέα, Βάσω Καράμπαμπα, Χαρά Μπογιατζή, Αντώνης Μπαλάκας, Σωτήρης Παπαγιάννης, Γιώργος Χρονόπουλος, Ελένη Ελευθεριάδου, Κώστας Κομνηνός, Θεόδωρος Κεμίδης, Μαργαρίτα Παναγιωτίδου, Μαρία Σταμάτη, Τιτίνα Ροντογιάννη, Ελένη Παπαγιαννοπούλου, Σοφία Περδίκη, Δέσποινα Στεφάνογλου, Στέργιος Γουδίνης, Νίκος Μάλαμας.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα εκδοθεί ηλεκτρονικός κατάλογος ο οποίο θα διατίθεται δωρεάν από την δευτερη ημέρα της έκθεσης και εξής σε μορφή ebook σε καθέναν που ήδη συνδέεται ή θα συνδεθεί μελλοντικά (Like) με την Facebook Page του ομώνυμου διαρκούς project της συλλογικότητας ARC -Art Revisited Collective “ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ;”
“Οι εικαστικοί καλλιτέχνες εκθέτουν την δουλειά τους ελπίζοντας σε έναν ειλικρινή σχολιασμό που θα τους επιτρέψει να βελτιωθούν, αλλά κυρίως να εγκαινιάσουν έναν παραγωγικό διάλογο θίγοντας καίρια κοινωνικά, ηθικά, φιλοσοφικά και άλλα ζητήματα. Συχνά οι προσπάθειες τους πέφτουν στο κενό, καθώς το κοινό σπάνια ανταποκρίνεται: καθωσπρεπισμοί, τυπικότητες, συντηρητισμός αναστέλλουν την διατύπωση άποψης στον δημόσιο χώρο. Στον αντίποδα το κουτσομπολιό, τα αρνητικά σχόλια, αλλά και πολλές αλήθειες διατυπώνονται με περισσή ευκολία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, και με την προσδοκία της δυνητικής επίδρασης σε χιλιάδες ανθρώπους. Σε αυτή την έκθεση θα κάνουμε ένα πείραμα: θα προσφέρουμε στο ευρύ κοινό την δυνατότητα να σχολιάσει μέσα από την σελίδα του project ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ; στο Facebook καθέναν από τους καλλιτέχνες που θα συμπεριληφθούν στην έκθεση μας, τα έργα του, αλλά και τα καίρια ζητήματα που θα θίγονται, την ίδια την ίδια την έκθεση ακόμα και τους διοργανωτές της, με τα σχόλια του κοινού να προβάλλονται στο διαδίκτυο, όπου και θα παραμείνουν, και μετά το τέλος της”, σημειώνεται στην ανακοίνωση της ARC – Art Revisited Collective.
Η έκθεση διαρκεί 30 Ιουνίου – 4 Ιουλίου 2020 και η Myrό Gallery στην διάρκεια της θα είναι ανοικτή με ελεύθερη είσοδο για το κοινό Τρίτη 19.00 – 22.00, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17.00 – 21.00 και Σάββατο 11.00 – 14.00.
Σχετικά με το project ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ;
Το project ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ; της ARC – Art Revisited Collective, είναι μια πρωτοβουλία προαγωγής εικαστικών καλλιτεχνών και ανθρώπων του ευρύτερου χώρου της τέχνης με στόχο συνέργειες & δράσεις για την ανάδειξη του λειτουργικού ρόλου της Τέχνης στην Ελληνική κοινωνία, η οποία ξεκίνησε από μια μακρόχρονη συζητηση του Εικαστικού Επιμελητή Πάρη Καπράλου, με την Installation Artist Καληάνθη Βογδοπούλου και ολοκληρώθηκε με την συμβολή της φωτογράφου Τέρη Πάσχου, και Ιδρυτικών Μελών της ARC – Art Revisited Collective. To γραφιστικό θέμα του σήματος εμπνεύστηκε ο εικαστικός και graphic designer Γιάννης Sugahtank Ρουμπάνης. Στο project συμπεριλαμβάνονται μια σειρά από δράσεις όπως εκθέσεις, εικαστικές παρεμβάσεις, συζητήσεις και δραστηριότητα στον Δημόσιο Χώρο, αλλά και ψηφιακά, με απώτερο στόχο την ορατότητα των εικαστικών δημιουργών, την προσβασιμότητα των έργων τέχνης, και την ενεργή εμπλοκή του ευρύτερου κοινού με τους καλλιτέχνες και την τέχνη στην καθημερινή ζωή. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.
Σχετικά με την ARC -Art Revisited Collective
Η ARC – Art Revisited Collective είναι μία συλλογικότητα Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν την τέχνη, αλλά και να δημιουργήσουν ένα όχημα στήριξης του οράματος τους και της συνεργασίας τους ικανό να στηρίξει δράσεις, προβάλλοντας μία ολοκληρωμένη άποψη για την σύγχρονη τέχνη σήμερα. Την ομάδα ίδρυσε, συντονίζει και διαχειρίζεται ο εικαστικός επιμελητής Πάρης Καπράλος. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.
Σχετικά με τον Εικαστικό Επιμελητή Πάρη Καπράλο
Ο Πάρης Καπράλος (Αθήνα 1975) είναι εικαστικός επιμελητής, εκπρόσωπος του IWS (International Watercolor Society) στην Ελλάδα, και ιδρυτής της συλλογικότητας εικαστικών καλλιτεχνών ARC – Art Revisited Collective. Σπούδασε Οικονομικά στην Αθήνα και Τυπογραφία στο Staffordshire Univercity (Αγγλία). Ζει στην Φλώρινα και εργάζεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ως διοργανωτής και επιμελητής στον χώρο της τέχνης. Έχει διατελέσει Διευθυντής της Myro Gallery (2011 - 2017). Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά των Αθηνών, ενώ επί σειρά ετών έχει διοργανώσει ημερίδες και Business Conferences.
Σχετικά με την Myrό Gallery
Η MYRÓ Gallery ιδρύθηκε από τον Σταύρο Μυρωνίδη στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στον χώρο του Πολιτισμού και των εικαστικών τεχνών (Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, κ.α.) τον Σεπτέμβριο του 2011, και από το 2018 την κεντρική επιμέλεια έχει η εικαστικός, κα. Εύη Κυρμακίδου. Τρεις διακριτοί χώροι συναποτελούν την MYRÓ Gallery, με κοινή κεντρική είσοδο στην διεύθυνση: Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, Κέντρο Θεσσαλονίκης. Αυτόνομα ο καθένας φιλοξενεί εκθέσεις σε μηνιαία βάση, με κοινές ημερομηνίες εγκαινίων. Ο χώρος δίνει σε νέους ανερχόμενους Έλληνες δημιουργούς, ευνοεί συνεργατικά σχήματα μεταξύ καλλιτεχνών, παρουσιάζει πολλά projects και concept εκθέσεις, και παρουσιάζει συχνά εκθέσεις σύγχρονης γλυπτικής και σε συνεργασία με την Greek Marble Initiative. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ARTS & ANTIQUES CCR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου