Μελάνι σε χαρτί 3


Η Myrό Gallery φιλοξενεί την έκθεση "Μελάνι σε Χαρτί 3", σε σύλληψη & επιμέλεια Πάρη Καπράλου, τη τρίτη διοργάνωση της ομώνυμης σειράς εκθέσεων, που έχει στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης χαρακτικής και ζωγραφικής με μελάνη και τη προβολή της στην Ελλάδα. Η έκθεση θα λάβει χώρα σε φυσική μορφή στη Θεσσαλονίκη 2-11 Ιουνίου 2022, αλλά θα είναι διαθέσιμη από τη δεύτερη ημέρα μετά το άνοιγμα της και διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID (https://artgrid.gr) με διεθνή απεύθυνση.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα λάβουν χώρα τη πρώτη μέρα, Πέμπτη 2 Ιουνίου, ώρες 18:00 – 21:00.
Σημειώνει ο Επιμελητής: “Η μελάνη ή “το μελάνι” όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε σήμερα είναι χρωματιστή υγρή ουσία που χρησιμοποιείται στη γραφή, τη τυπογραφία, τη ζωγραφική. Λέγεται έτσι διότι θεωρήθηκε πως το πρώτο χρώμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν το μαύρο. Η μελάνη είναι γνωστή σε αρκετούς λαούς από τα πανάρχαια χρόνια. Αν γράψουμε ότι “Η ανθρώπινη ιστορία έχει καταγραφεί με μελάνι” οι περισσότεροι θα σκεφτούν βιβλία. Πολύ νωρίτερα όμως, η ανθρώπινη μνήμη ζωγραφίστηκε στους βράχους των σπηλαίων με μελάνη, πολύ πριν εφευρεθεί καν η έννοια της γραφής. Το μελάνι αποτυπώνει κυριολεκτικά τα αρχέτυπα της μνήμης -όλες τις καταγραφές, αλλά και τις έννοιες που εδώ και 100.000 χρόνια το ανθρώπινο είδος θεωρεί ότι θα πρέπει να διασωθούν -πρώτα μέσω της αποτύπωσης που περιλαμβάνει την έννοια της τέχνης και την έννοια της καταγραφής αδιαχώριστα. Από τον 15ο αιώνα που το χαρτί έγινε κοινό αγαθό στην Ευρώπη, καλλιτέχνες το υιοθέτησαν, και η ιστορία του χαρτιού και του μελανιού συμπτύχθηκαν μέσα σε ένα μπουκέτο από τέχνες. Στην εποχή μας οι εικαστικοί καλλιτέχνες παράγουν με μεγάλη ποικιλομορφία ύφους, σειρά πειραματισμών ανάλογα με το σημείο εκκίνησης του καθενός έργα μοναδικής ευαισθησίας, συχνά καθόλου αναμενόμενα, που εκπλήσσουν για τις προσεγγίσεις τους. Η διεθνής τάση το υδατοδιαλυτό μελάνι, έγχρωμο ή μαύρο, να χρησιμεύει σε ακουαρελίστες ως εναλλακτικό υλικό παραδοσιακότερων χρωμάτων, τα εξαιρετικά χειροποίητα και βιομηχανοποιημένα χαρτιά που έχουν στη διάθεση τους Χαράκτες και ζωγράφοι προερχόμενα από όλο τον πλανήτη, καθιστούν τις προσεγγίσεις της Τέχνης του μελανιού σε χαρτί μια από τις πιο ανανεωμένες και ενδιαφέρουσες σκηνές των εικαστικών σήμερα. Καθώς στη γραφή για τα καθημερινά πράγματα επικρατεί το ψηφιακό περιεχόμενο, και το μελάνι του κοντινού μέλλοντος θα είναι εν πολλοίς άυλο, η Τέχνη καλείται να διατηρήσει τη μνήμη της υλικότητας μέσα από τις δικές της γραφές”.
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και σχεδίου με μελάνι σε χαρτί
Συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες: ΕΡΓΑ: Μαρίνα Ζαχαροπούλου, Μαρία Γενιτσαρίου, Γιώργος Χαβουτσάς, Όλγα Μπαρμάζη, Ανδρέας Χαρκιολάκης, Μαρία Σταμάτη, Αλέξιος Φραγκούλης, Γιώργος Αλεξιάδης, Ran Tsiyarida, Κωνσταντίνος Μπότας (Πίμπα), Αιμιλία Σωτηρία Μοναχολιά, Γιώργης Μεσσήνης, Μαρία Τσακιρίδου, Μάριος Γκούζος, Annita Luxon, Γιώργος Αναστασιάδης, Ευθυμία Παπαϊωάννου, Ειρήνη Σέρεσλη, Ευαγγελία Παυλέα, Γιούλη Παπαδημητρίου, Νικολέττα Καμπούρη, Σωτηρία Αλεβίζου..
Σχετικά με τον Επιμελητή
Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε Οικονομικά (ΟΠΑ) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε θέματα Τεχνολογίας σε οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά πρακτορεία ειδήσεων (1999-2006), ως Οργανωτικός Υπεύθυνος και στέλεχος διοργάνωσης σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών (Infocom, Greek ICT Forum, 2004-2011), και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011. Συνεργάστηκε με τον όμιλο Myrό (Myrό Gallery, Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, 2011-2017). Από το 2018 και εξής εργάζεται ως ανεξάρτητος Διοργανωτής και Επιμελητής εικαστικών εκθέσεων & εκδηλώσεων. Συνεκδίδει το ηλεκτρονικό περιοδικό τεχνών Arts & Antiques CCR (που ίδρυσε μαζί με τον επιχειρηματία Σταύρο Μυρωνίδη το 2012), ίδρυσε την συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών ARC -Art Revisited Collective (2018), ενώ από το 2019 είναι εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας IWS (International Watercolor Society). Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 150 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects εντός και εκτός Ελλάδας.
Σχετικά με την Myrό Gallery
Η MYRÓ Gallery ιδρύθηκε από τον Σταύρο Μυρωνίδη στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στον χώρο του Πολιτισμού και των εικαστικών τεχνών (Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, κ.α.) τον Σεπτέμβριο του 2011. Από το 2020 και εξής υπεύθυνη της Myrό Gallery είναι η Μααριάνα Ρωσιάδου. Τέσσερις διακριτοί χώροι συναποτελούν την MYRÓ Gallery, με κοινή κεντρική είσοδο στην διεύθυνση: Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, Κέντρο Θεσσαλονίκης. Αυτόνομα ο καθένας φιλοξενεί εκθέσεις σε μηνιαία βάση, με κοινές ημερομηνίες εγκαινίων. Ο χώρος δίνει σε νέους ανερχόμενους Έλληνες δημιουργούς, ευνοεί συνεργατικά σχήματα μεταξύ καλλιτεχνών, παρουσιάζει πολλά projects και concept εκθέσεις, και παρουσιάζει συχνά εκθέσεις σύγχρονης γλυπτικής και σε συνεργασία με την Greek Marble Initiative. Περισσότερες πληροφορίες: www.myro.gr
Myrό Gallery
Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, κέντρο Θεσσαλονίκης
Ώρες / Μέρες: Τρίτη - Παρασκευή: 17:00 – 21:00. Σάββατο: 11:00 – 14:00
Τηλέφωνο: 231 0269187
email: gallerymyro@gmail.com
Διαδικτυακή Υποστήριξη
Χορηγοί Επικοινωνίας
Εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ | https://www.karfitsa.gr
Arts & Antiques CCR | http://www.artsantiquesccr.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου